Aktuelna situacija i nove mere povodom Corona virusa 06.05.2020.

Poštovani članovi,

Uvaženi privrednici,

I svi zainteresovani za naše aktivnosti ili podršku,

Senat privrede Srbije vam se i danas obraća, uoči ukidanja vanrednog stanja zbog korona virusa, kada se očekuje da se i način obavljanja posla u najskorije vreme vrati u normalu. Takođe, u nastavku je poslednji pregled dešavanja koji bi mogao da zanima privatan sektor.

Ukoliko imate svoje predloge ili problem koji želite da podelite sa našim članovima, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila: office@senat-srbija.rs.

S poštovanjem,

Danilo Marić
Predsednik Senata privrede Srbije

 

Isplata minimalca za radnike počinje sutra

Više od milion zaposlenih u preduzećima u Srbiji koja su se prijavila za podršku države, od sutra mogu da računaju da će im isplata minimalaca ići na račun države.  

Pravo na pomoć države imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, koji će za tri naredna meseca od države, na namenske račune kompanija, dobiti oko 90.000 dinara po zaposlenom.

Sutra će isplata početi i za velike kompanije. One mogu da računaju na grant u iznosu od 50 odsto neto minimalca za mart 2020, ali samo za one zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada posle proglašenja vanrednog stanja. Predviđeno je da, ukoliko poslodavac ne utroši novac, da ga vrati u budžet.

Novac će biti uplaćen na novootvorene namenske račune sa kojih može da se prebaci radnicima. U uredbi koja reguliše ove isplate, navedene su kazne za zloupotrebe koje se kreću od 500.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 dinara za preduzetnika. Kazna za odgovorno lice je 50.000 do 100.000 dinara.

Isplata minimalca za radnike počinje sutra

 

Mali: Oko 237.000 kompanija se prijavilo za minimalac

Za tri minimalca na račun države prijavilo se 237.000 poslodavaca, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Za isplatu naknade za nezaposlenost se NSZ-u prijavilo 6.047 građana koji su ostali bez posla, dodao je on, ističući da je Vlada uspela da merama zadrži najveći broj zaposlenih.

“Dobro je što je najveći broj fabrika već krenuo da radi prošle nedelje. Polako, privreda se vraća na staro”, rekao je Mali.

Za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa do sada je iznos 29,5 milijardi dinara, za neplaćanje akontacije poreza na dobit prijavljena suma je 3,3 milijarde dinara, tri minimalca ukupno je državna pomoć koja premašuje 90 milijardi dinara. Za jeftine kredite podrške preko Fonda za razvoj, za deset dana javilo se više od 3.000 preduzeća, a 179 kredita je odobreno za ukupno 1,5 milijardi dinara.

Mali je rekao da su u toku pregovori sa turističkom privredom koja je najviše pogođena na temu kako da im se dodatno pomogne.

Mali: Oko 237.000 kompanija se prijavilo za minimalac

 

Ljajić: Šteta u turizmu oko 300 miliona evra

Očekuje se da će šteta u turizmu zbog korona virusa iznositi oko 300 miliona evra, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Hotelijeri procenjuju da će samo oni izgubiti 230 miliona evra zbog otkazanih rezervacija. Agencije tvrde da će imati gubitke između 50 i 70 miliona evra”, rekao je ministar.

Ljajić je najavio da će se Srbija u narednom periodu fokusirati na domaće turiste i da od 15. maja pokreće i kampanju za kinesko tržište.

Ljajić: Šteta u turizmu oko 300 miliona evra

 

Mali: Ne odustajemo od Programa “Srbija 2025”

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se ne odustaje od programa „Srbija 2025“, kao i da će taj program pogurati rast BDP-a.

Program podrazumeva 14 milijardi evra koje će u narednih pet godina biti uložene u infrastrukturu, stanogradnju i podršku mladima, izgradnju stanova koji su neophodni da bi oni ostali u Srbiji, obrazovanje, vodovod i sve što godinama i decenimama nije rađeno.

Mali je kazao da je projekcija MMF-a rast od 7, 5 odsto 2021. godine, a ove godine pad od tri odsto na svetskom nivou. Projekcije su da će Srbija ostvariti najveći rast od svih ekonomija u Evropi.

Ne odustajemo od Programa “Srbija 2025”

 

Mihajlović: Od septembra 2021. brzom prugom do Novog Sada

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada biti završena u septembru 2021. godine, a vozovi će saobraćati brzinom od 200 kilometara na sat. Deonica brze pruge od Beograda do Stare Pazove biće završena do kraja godine.

“U julu ćemo imati urađen desni kolosek pruge između Beograda i Stare Pazove, a do kraja godine će biti završena cela deonica i njeno testiranje će trajati do marta. Deonica između Stare Pazove i Novog Sada biće završena krajem avgusta ili početkom septembra”, rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da će biti sve gotogo kao što je dogovoreno sa izvođačima i da će se u septembru 2021. godine putovati vozom od Beograda do Novog Sada brzinom od 200 kilometara na sat.

Srbija planira da gradi brzu prugu od Beograda do Niša, a očekuje se da sledeće godine krene realizacija tih planova.

Od septembra 2021. brzom prugom do Novog Sada

 

Svetska banka: Više od 1,4 milijarde dolara zemljama Evrope i centralne Azije

Svetska banka je do sada opredelila više od 1,4 milijarde dolara kao pomoć zemljama Evrope i centralne Azije za ublažavanje posledica pandemije COVID-19. Kako se navodi u saopštenju Svetske banke, počevši od 2. aprila, odobreni su novi projekti hitnog reagovanja u vrednosti od 490 miliona dolara.

Pored toga, još do 925 miliona dolara preraspodeliće se, iskoristiti ili obezbediti iz postojećih projekata i zajmova, uključujući i dodatno finansiranje, kako bi se tim zemljama pomoglo u borbi protiv pandemije. Ta sredstva se koriste za nabavku medicinske opreme, uključujući komplete za testiranje, maske za kiseonik i respiratore, izgradnju kapaciteta zdravstvenih sistema, u šta spada i obuka zdravstvenih radnika, kao i za podršku socijalnoj zaštiti najranjivijih grupa na koje je uticala pandemija.

Više zemalja u regionu trenutno razgovara sa Svetskom bankom o budućim projektima i podršci za otklanjanje posledica ove pandemije.

Više od 1,4 milijarde dolara zemljama Evrope i centralne Azije

 

Guverner Vujčić o rizicima

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kaže da su procene Vlade da će zbog korona krize BDP te zemlje pasti za 9,4 odsto ove godine, a da će deficit iznositi 3,15 milijardi evra, ako ne bude drugog talasa… U slučaju drugog zatvaranja privrede može se očekivati dupliranje ovih cifara, rekao je on.

“Sami smo zatvorili veliki deo ekonomije i izazvali pad BDP-a u drugom kvartalu. Situacija će biti bolja nego što je u Evropskoj uniji i evrozoni. U aprilu će biti ogroman pad BDP-a, a drugo se ne može očekivati”, rekao je Vujčić. Dodaje da bi Hrvatska što pre trebalo da počne sa zaduživanjem na inostranom tržištu, iako je sadašnja vlada praktično tehnička.

Guverner Vujčić o rizicima

Written by Senat

Leave a Comment
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.