Aktuelna situacija i nove mere povodom Corona virusa 26.03.2020.

Aktuelna situacija i nove mere povodom Corona virusa 26.03.2020.

Poštovani članovi,

Uvaženi privrednici,

I svi zainteresovani za naše aktivnosti ili podršku,

Senat privrede Srbije vas i danas obaveštava o najvažnijim dešavanjima, prouzrokovanim širenjem virusa Covid-19, posebno iz ugla značajnog za privatni sektor.

I dok čekamo set mera koji je najavio presednik Aleksandar Vučić, a koji će se pre svega odnositi na privatan sektor, ovih dana je i Ministarstvo privrede nastavilo da prima zahteve za izdavanje dozvola za kretanje od 17 do 05 časova.

Šaljemo vam u nastavku presek stanja., a ukoliko imate svoje predloge ili problem koji želite da podelite sa našim članovima, koji se možda suočavaju sa sličnim izazovom, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila: office@senat-srbija.rs.

S poštovanjem,

Danilo Marić
Predsednik Senata privrede Srbije

 

Vučić: Uložićemo milijarde u privatan sektor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država obezbediti pomoć privrednicima i da će biti uloženo više milijardi evra u privatni sektor. On je rekao da će država izaći sa prvim značajnim merama.

“Onda ćemo da sednemo da vidimo šta je to što još možemo i šta možemo da očekujemo od vas. Imaćete značajnu pomoć države, to vam garantujem”, rekao je predsednik.

On je zahvalio privrednicima koji su donirali svoje proizvode u velikim količinama, kao i novac za mašine do kojih se sada teško dolazi, ističući da su pokazali odgovornost, borbenost i ljubav prema zemlji.

Prema njegovim rečima, i velike i uspešne firme osećaju probleme i država za njih priprema veliki i ozbiljan paket mera, a razgovaraće sa njima i o korporativnim obveznicama.

Vučić: Uložićemo milijarde u privatan sektor
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Preduzeća ponovo mogu da podnesu zahtev za kretanje od 17 do 05h

Ministarstvo privrede Republike Srbije ponovo prima zahteve za izdavanje dozvola za kretanje u periodu od 17 časova do 05 sati ujutru.

Zahtevi se podnose na el. obrascu koji je propisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, i to:

  • Javna preduzeća i privredna društva koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a čiji je osnivač Republika Srbija, zahtev podnose preko Ministarstva privrede, na elektronsku adresu:  javna.preduzeca@privreda.gov.rs.
  • Javna preduzeća i privredna društva koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, zahtev podnose preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na elektronsku adresu: lokalna.samouprava@mduls.gov.rs.

Sve primljene zahteve Ministarstvo privrede prosleđuje Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje na kraju ceni njihovu opravdanost.

Ministarstvo moli preduzeća za razumevanje kada je reč o brzini odgovora, jer je procedura kompleksna, a broj primljenih zahteva veliki.

Važne napomene:

  • Obaveza poslodavca je da svakom zaposlenom izda radni nalog i to: poslodavac koji ima do 100 zaposlenih dužan je da izdaje dnevni nalog, dok poslodavac koji ima više od 100 zaposlenih izdaje nedeljni nalog za svako lice koje se nalazi na spisku za dozvole.
  • MUP će prilikom provere na terenu prihvatati i radne naloge u elektronskom obliku (skeniran radni nalog na telefonu, tabletu i sl.)
  • Već izdate dozvole koje su važile od 20 do 5 časova, automatski će važiti i za period od 17 do 5 časova.
  • Samo kompletno popunjeni obrasci će biti uzeti u razmatranje.

Ministarstvo privrede Srbije

 

Ministarstvo: Apel preduzećima da pokažu odgovornost

Ministarstvo privrede apelovalo je danas na preduzeća da pokažu odgovornost u odnosu na privredni sistem u celini. Potrebno je da, kako poručuju, vodeći računa o svom interesu, kompanije vode računa i o interesu svojih partnera, kako bi se kroz solidarnost prebrodio period smanjene privredne aktivnosti.

Resorno ministarstvo je, zajedno sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije apelovalo na opštu solidarnost učesnika u privrednom životu, jer je jedino tako moguće podići privrednu aktivnost i po okončanju vanrednog stanja, posebno imajući u vidu međusobnu povezanost svih privrednih subjekata.

Potrebno je da se u lancu održi likvidnost svih karika, navode u Ministarstvu privrede.

“Ukoliko, usled primene različitih vidova prinudne naplate, veliki broj privrednih subjekata bude blokiran, ostane bez većeg dela likvidnih sredstava, onemogućen da nastavi sa radom u toku ili nakon vanrednog stanja, put oporavka za celu privredu, a pogotovo velike sisteme, biće znatno duži i teži”, ukazuju iz Ministarstva privrede.

 

Mihajlović: Pomoć privatnom sektoru

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je procena štete od početka pandemije Covid-19 u saobraćaju oko 120 miliona evra, a da bi do kraja godine mogla da bude čak 600 miliona. Naravno, najveću štetu u svemu ovome ima vazdušni saobraćaj. Valja napomenuti da je Srbija prva uvela sve mere kako bi se bez obzira na ovu epidemiju, odvijao nesmetano transport uz visok stepen bezbednosti i zaštite, te na taj način značajno doprineli celokupnom prometu, prevashodno teretnog saobraćaja i tako građanima omogućili daljnji sistem funkcionisanja u životu i radu.

Glavni posao u vreme epidemije i drastičnog smanjenja kretanja jeste da ne stane tranzit, transport i snabdevanje, projekti u infrastrukturi i građevinarstvo, ističe ona.

Krizni štab svakog dana radi na programu pomoći koji će biti uglavnom okrenut privatnim kompanijama koje najviše gube. “Ali, svi treba da znaju da firme koje lako dele otkaze neće moći da računaju na pomoć države posle epidemije”, ističe Mihajlović.

Zato, naglasila je ministarka, svi moraju da učestvuju u saniranju.

Mihajlović: Pomoć privatnom sektoru
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

Nedimović: Od uvoznika kvasca postajemo proizvođač

Srbija je od zemlje koja uvozi kvasac postala proizvođač i izvoznik u vanrednom stanju, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za TV Pink.

Proces proizvodnje kvasca u fabrici u Senti počeo je u nedelju, a u sredu je kvasac bio na rafovima. Podsetio je da je Srbija u prethodnom periodu kvasac kupovala iz uvoza, Hrvatske i Mađarske, a sada nedeljno proizvede 240 tona kvasca.

Nedimović kaže da u ovom momentu nedostaje određena količina melase i šećerne repe, ali da će i ta sirovina oko 10.-15. aprila stići u fabriku i da je to obezbeđeno, dok pšenice i brašna imamo dovoljno.

Nedimović je rekao i da će se danas ići sa novom isporukom natrijum hipohlorita, sredstva za dezinfekciju koji se proizvode u vodovodima u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Šidu.
Distribucija alkohola ići će u KC Niš, KC Kragujevac, KC Srbije, “Dragiša Mišović”, KBC Zemun i KC Vojvodine.

 

Nedimović: Od uvoznika kvasca postajemo proizvođač
Branislav Nedimović Foto: AtaImages

 

Antić: Nastavljamo razvoj

Ugovor o izgradnji 400 kV dalekovoda od TS Kragujevac 2 do TS Kraljevo 3 potpisali su, u prisustvu ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković.

Antić kaže da je to prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja što govori o značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

“Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente stavili u funkciju borbe protiv COVID-a 19 i zaštite života građana. Kao što je predsednik Vučić najavio, Srbija će se snažno boriti da ostanu što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta”, rekao je Antić dodajući da su za to potrebne investicije.

“Zato je ovaj projekat značajan, uzimajući u obzir da će njegova realizacija početi za nešto manje od mesec dana, uz dominantno učešće domaćih kompanija. Izgradnja ovog elektroenergetskog autoputa značajno će uticati na ukupnu energetsku stabilnost regiona, uzimajući u obzir da nas, preko Rumunije, povezuje sa istočnom Evropom a u narednim fazama i sa zapadnom Evropom”, izjavio Antić.

Dalekovodu predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta Istočne i Zapadne Evrope. Druga sekcija podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400kV i opremanje jednog 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110kV Kragujevac 2.

Dužina dalekovoda koji se gradi je 60 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra.

Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, a rok za završetak radova je 610 dana, a ukupna investiciona vrednost druge sekcije, zajedno sa radovima na trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu, iznosi 29,6 miliona evra.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra, koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti KfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS AD.

Zatim sledi realizacija treće sekcije, koja obuhvata izgradnju dvostrukog DV 400 kV Bajina Bašta – Obrenovac (109 kilometara), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova 400kV dalekovodna polja u TS 400/220 kV Obrenovac, a zatim i četvrte sekcije koja podrazumeva izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.

Antić: Nastavljamo razvoj
Foto: Vlada Srbije

 

APR: Bez rokova za prinudnu likvidaciju

Agencija za privredne registre je saopštila da se prekidaju svi rokovi propisani Zakonom o privrednim društvima i nastavljaju da teku od dana prestanka vanrednog stanja.

Do prekida rokova dolazi u skladu sa Uredbom o primeni rokova u upravnom postupku za vreme vanrednog stanja. Prekid rokova Uredbom se odnosi i na započete postupke prinudne likvidacije privrednih društava, bilo da je na internet strani Agencije za privredne registre objavljeno obaveštenje o privrednom društvu kod koga su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju, ili je doneto i objavljeno rešenje registratora o pokretanju postupka prinudne likvidacije, navodi APR.

APR: Bez rokova za prinudnu likvidaciju
Foto: Beta / Agencija za privredne registre

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.