Aktuelna situacija i nove mere povodom Corona virusa 31.03.2020.

Aktuelna situacija i nove mere povodom Corona virusa 31.03.2020.

Poštovani članovi,

Uvaženi privrednici,

I svi zainteresovani za naše aktivnosti ili podršku,

Senat privrede Srbije vam danas na jednom mestu predstavlja novi paket mera za podršku privredi, težak 5,1 milijardu evra, koji je najpre najavio predsednik Aleksandar Vučić, a zatim su detaljnije obrazložili ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Šaljemo vam u nastavku presek stanja, a ukoliko imate svoje predloge ili problem koji želite da podelite sa našim članovima, koji se možda suočavaju sa sličnim izazovom, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila: office@senat-srbija.rs.

S poštovanjem,

Danilo Marić
Predsednik Senata privrede Srbije

 

Predsednik Vučić prvi najavio paket mera – 700 miliona za mikro i male firme

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država izdvojila 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao virus korona.

Podsticaj će dobiti sva preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, a sve one koji su radnike zaposlili država će nastojati da nagradi.

Isplata će krenuti za mesec dana, jer je državi potreban jasan uvid da li su radnici otpuštani ili ne. Ukoliko je neko otpustio radnike pa ih vratio, biće mu plaćeno.

Preduzetnici u vreme korona virusa ne mogu da zarade, ali će imati minimalac za sebe i zaposlene.

Predsednik Vučić prvi najavio paket mera
Foto: Tanjug

 

Odlaganje poreskih obaveza

Biće odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobit za sledeću godinu.

 

Likvidnost i garantni fond

Za likvidnost i deo solventnosti srednjih preduzeća, ali posebno malih i mikro, predviđen je  garantni fond preko kojeg će banke ubaciti u sistem dve milijarde evra. Država će preuzeti odgovornost između 480 i 600 miliona, oko 550 miliona ukoliko se država dogovori sa bankama, što je milijardu i 250 miliona da se finansiraju mali. Država će biti garant tri godine.

Likvidnost i garantni fond

 

Korporativne obveznice

Prvi put će država da podrži kompanije, velika i srednja preduzeća kroz korporativne obveznice, čime se dramatično podižu velika i srednja pređuzeća.

„Da mogu da kupe sve što hoće po regionu. A, dodatno ćemo da osnažimo stubove sistema, Telekom, EPS, Er Srbiju”, rekao je predsednik Vučić.

 

Kurs dinara se neće menjati

 

KONAČAN PAKET MERA DRŽAVE

Paket ekonomskih mera države podršku privredi Srbije podrazumeva 9 mera, sa procenjenim efektom u visini od 608,3 milijarde dinara.

Kako je izjavio ministar finansija Siniša Mali, na podršku ne mogu da računaju privredni subjekti koji su tokom vanrednog stanja smanjili broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene na određeno vreme, kojima ugovor ističe tokom vanrednog stanja, kao i oni koji su privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja.

Poreske mere:

Predviđeno je odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. godine.

  • Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade
  • Odlaganje plaćanja poreza na prihod od samostalnih delatnosti svih preduzetnika

Svi poslodavci koji se opredele da koriste ovu meru mogu da koriste odlaganje plaćanja troškova poreza i doprinosa na zarade do početka 2021. godine, a nakon toga se ostavlja mogućnost daljeg odlaganja plaćanja ovih troškova najduže do 24 meseca bez obaveze plaćanja kamate na zahtev poreskog obveznika.

Osnovni uslovi za primenu ove mere su isti za sve poslodavce bez obzira na njihovu ekonomsku snagu.

  • Odlaže se i plaćanje akontacije poreza na dobitu drugom kvartalu

Osnovni uslovi za primenu ove mere su identični za sve obveznike poreza na dobit bez obzira na njihovu ekonomsku snagu.

  • Oslobađanje davalaca donacijaod obaveze plaćanja PDV-a.

Ta mera ima za cilj da se od plaćanja PDV oslobode oni donatori koji svoje proizvode, odnosno proizvode čijim prometom se bave, doniraju ustanovama koje su neposredno uključene u aktivnosti koje imaju za cilj sprečavanje širenja virusa i lečenje građana.

Direktna davanja privatnom sektoru:

  • Preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima će biti isplaćena pomoć u  visini minimalne zarade.
  • Velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima posla ili potpune obustave rada, biće isplaćene subvencije, 50 odsto minimalne zarade.Kod ovog seta mera je napravljena razlika u načinu primene po osnovu ekonomske snage obveznika.

Poslodavci se u dovoljnoj meri stimulišu da održe postojeći nivo zaposlenosti, dok se u slučaju preduzetnika, malih, mikro i srednjih pravnih lica, većim obimom prava dodatno jača likvidnost u cilju održavanja poslovanja, odnosno odustajanja od pokretanja postupaka prestanka obavljanja poslovanja.

Očuvanje likvidnosti:

Ukupna vrednost programa predviđenih ovom merom iznosi 264 milijarde dinara ili oko 2,2 milijarde evra, a predviđa dve mere:

  • Program za dodelu kredita za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga koji su registrovani u relevantnom registru preko Fonda za razvoj.
  • Garantne šeme za podršku privredi za kredite za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava preko komercijalnih banaka koje posluju u Republici Srbiji.

Podrška građanima:

Svakom punoletnom građaninu biće uplaćeno 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

KONAČAN PAKET MERA DRŽAVE
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

Vučić s Varheijem o pomoći EU Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem o saradnji u suzbijanju širenja korona virusa i pomoći EU Srbiji i Zapadnom Balkanu.

Varheji je rekao da je dao instrukciju da Srbiji bude omogućeno korišćenje do 15 miliona evra za hitne potrebe koje će biti finansirane iz tekućih ugovora sa UNOPS-om i UNDP-em i iz programa podrške za evropske integracije, kao i da bude razmotreno korišćenje preostalih 20,8 miliona evra iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe, a da, uz saglasnost Vlade Srbije, bude preusmereno do 57,6 miliona evra iz programa koje su inicijalno opredeljene za druge projekte za kratkoročne i srednjoročne potrebe.

Komesar je takođe izrazio nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU, biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vreme ukazao na proširenje namene Fonda solidarnosti EU na saniranje posledica ugrožavanja javnog zdravlja.

Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama.

Vučić je zahvalio komesaru Verheiju na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umeti i da pokaže solidarnost sa zemljama EU koje su najteže pogođene korona virusom.

Vučić s Varheijem o pomoći EU Srbiji
Foto: Vlada Srbije

 

Tramp i Putin: Važno stabilizovati globalna enregetska tržišta

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin složili su se da je važno stabilizovati globalna energetska tržišta koje je omela ekonomska kriza izazvana odlukom zemalja da privremeno obustave posao kako bi usporile širenje korona virusa. Dvojica lidera su složila da će raditi kroz G20 kako bi se izborili protiv korona virusa i ojačali globalnu ekonomiju, izjavio je portparol Bele kuće Džad Dir.

Tramp i Putin

 

Svetska banka poziva G20 da ne uvode ograničenja na izvoz

Svetska banka pozvala je zemlje članice Grupe 20 najjačih ekonomija sveta da ne uvode nova ograničenja na izvoz medicinskih sredstava, hrane i drugih porizvoda ključnih za borbu protiv pandemije Covid-19. Visoki zvaničnik Svetske banke naveo je da će pandemija gurnuti svetsku privredu u duboku recesiju, poremetiti lance snabdevanja i pogoditi ključna privredna čvorišta.

Kako bi se izbegao udar pandemije na najsiromašnije zemlje, koje imaju ograničene mogućnosti za nabavku medicinskih sredstava, najveći svetski kreditor pozvao je takođe članice G20 da uklone ili smanje carine na uvoz proizvoda ključnih u borbi protivm korona virusa i smanje ili privremeno suspenduju carine i izvozne takse na hranu i druge osnovne proizvode.

Svetska banka

 

9,5 milijardi RSD za otklanjanje posledica epidemije

Vlada Srbije donela je odluku da 9,5 milijardi dinara iz sredstava tekuće budžetske rezerve rasporedi na ime transfera Republičkog fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) radi ublažavanja posledica bolesti COVID-19.

Novac usmeren za ublažavanje posledica ove bolesti Vlada je prenamenila sa budžetske funkcije saobraćaj, odnosno realizacije infrastrukturnih projekata od nacionalnog značaja.

Sa izgradnje zgrada i građevinskih objekata u okviru projekta mađarsko-srpske železnice prebačeno je 4,6 milijardi, sa izgradnje deonice auto-puta Novi Beograd – Surčin 2,4 milijarde, sa izgradnje terminal u Luci Smederevo 1,55 milijardi i sa izgradnje obilaznice oko beogradske obilaznice na autoputu, mosta preko reke Save kod Ostružnice, 950 miliona dinara, navodi se u odluci.

Vlada Srbije

 

Uložićemo ozbiljan novac u ekologiju

Država će posebnu pažnju posvetiti pitanju zagađenju vazduha u narednom periodu i uložiti ozbiljan novac u ekologiju, najavio je predsednik Vučić, ističući da je to dugoročna tema kojom moramo da se bavimo, ali da sada ima prečih stvari.

Kada je reč o poljoprivrednicima i kako oni mogu da prežive ovu situaciju, predsednik je rekao da se njima izdaju posebne dozvole i da je to već za oko 70 odsto urađeno, na primer, da su izdate dozvole pčelarima i voćaraima i drugima i da su valjda ostali još samo kravari.

Napomenuo je da je država izašla poljoprivrednicima u susret tako što je u ruralnim područjima potpuna zabrana kretanja podignuta na starost od 70 godina.

 

ŽIVI I ZDRAVI BILI!

 

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.