Aktuelna situacija i nove mere povodom Corona virusa

Aktuelna situacija i nove mere povodom Corona virusa

Poštovani članovi,

Uvaženi privrednici,

I svi zainteresovani za naše aktivnosti ili podršku,

Senat privrede Srbije nastavlja praksu sa presekom najvažnijih dešavanja, prouzrokovanim širenjem virusa Covid-19.

Nakon što je država uvela vandredno stanje, primetno je da su sve kompanije kojima delatnost to dozvoljava, prešle na online poslovanje (banke, osiguravajuća društva), pojedini sektori muku muče s neophodnim dozvolama, dok su, čini se, najugroženije male firme kojima su potrebne posebne mere.

U međuvremenu, država je, kako bi zaštitila građane od mogućnosti zaraze, dodatno ograničila slobodu kretanja počev od 17 časova.

Šaljemo vam u nastavku najnovije vesti i presek stanja., a ukoliko imate svoje predloge ili problem koji možete da podelite, molimo vas da ih pošaljete na e-mail: office@senat-srbija.rs.

 

S poštovanjem,

Danilo Marić
Predsednik Senata privrede Srbije

 

Vučić: Pravimo program za privredu težak 2,5 – 4,5 milijarde dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za desetak dana biti predložen ozbiljan ekonomski program, kako bi se pravazišla kriza izazvana pandemijom korona virusa. Paket mera za posebno ugrožene kompanije, ali i celu privredu težak je između 2,5 i 4,5 milijarde dinara.

Vučić je rekao da će paket biti usmeren pre svega na jačanje privatnog sektora, a na podršku mogu da računaju samo oni koji ne otpuštaju zaposlene dok traje kriza. Kako kaže, država neće plaćati onima koji nelikvidnost koju su svakako imali, žele da pokriju ovom situacijom.

Predsednik je izrazio uverenje da će i ove godine Srbija biti među prve tri zemlje u Evropi po visini BDP-a, ali ne negira da će posledica korona virusa biti. Cilj države je da posledice smanji.

Vučić je zahvalio brojnim firmama koje su izdvojile sredstva za pomoć, a kao primer naveo je Alko grupu, Šarančić, Kostić, Šaranović, Delta, Milšped, Atlantik grupu, kao i malu Maksimu iz Lučana.

Ponovio je da država neće smanjivati plate u javnom sektoru, ni minimalac koji iznosi oko 30.000 dinara mesečno i koji prima oko 350.000 ljudi.

Predsedništvo Srbije
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Istekao rok za podnošenje zahteva za rad u vreme zabrane kretanja

Ministarstvo privrede je preko svoga sajta 19. i 20.03. obavestilo sve zainteresovane privredne subjekte koji imaju potrebu za angažovanjem zaposlenih u vreme zabrane kretanja od 20 časova do pet sati ujutru, da mogu podneti svoje zahteve zaključno sa PETKOM 20. marta u 15.30 časova na imail: vanrednostanje@privreda.gov.rs

Zahtev se podnosio na obrascu koji je propisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sve pristigle zahteve Ministarstvo privrede je prosledilo MUP-u koji će na to davati isključivo saglasnost i svi oni privredni subjekti koji dobiju dozvolu moraju voditi računa kako će se dozvola koristiti.

Naime, poslodavac je dužan da svom zaposlenom za kojeg je tražio i dobio dozvolu – izda radni nalog za svaki pojedinačni izlazak odnosno radni zadatak na kome će stajati datum rada i priroda posla u periodu od 20 časova do 05 sati.

Važno je napomenuti da će pripadnici MUP-a, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, revnosno proveravati i legitimisati sve zaposlene sa spiskova.

Oni za koje se tom prilikom utvrdi da nisu stvarno zaposleni u privrednom subjektu, kao i da nisu na radnom zadatku, odnosno da ne poseduju odgovarajući  radni nalog, biće odmah sankcinisani.

Takođe, upozoravaju se svi zakonski zastupnici i preduzetnici lično, da su materijalno i krivično odgovorni za tačnost dostavljenih spiskova.

Ministarstvo privrede
Ministarstvo privrede (arhiva)

Bez prinudne naplate za one koji kasne s plaćanjem poreznicima

Vlada je usvojila Uredbu o poreskim merama za vreme vanrednog stanja zbog virusa COVID-19. Predviđa da neće biti prinudne naplate ni kamata za one koji kasne sa izvršenjem obaveza prema Poreskoj upravi, a imaju reprogram.

Uredba se u članu 2. odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza u smislu odredaba člana 73. do člana 74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema poreskim obveznicima koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, a na koje se odnosi član 2. Uredbe, neće se preduzimati mere propisane članom 74. stav 7-9 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji počev od rate koja je dospevala u martu 2020.

To znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u tom periodu ne obračunava kamata.

Prethodno je NBS uvela moratorijum u otplati kredita za sve dužnike.

Bez prinudne naplate za one koji kasne s plaćanjem poreznicima

Prevoz za vaše zaposlene

Sekretarijat za javni prevoz grada Beograda formirao je posebnu email-adresu na koju će ustanove i subjekti dostavljati svoje zahteve sa potrebama zaposlenih za organizovanjem posebnih linija gradskog i prigradskog prevoza: javniprevoz.covid@beograd.gov.rs 

Potrebno je na gornji  mejl dostaviti podatke o ukupnom broju osoba za koje je neophodno obezbediti prevoz, podatke o vremenskom intervalu u kom će se obavljati radni proces, adrese zaposlenih i mesto rada za koje je potrebno obezbediti posebne linije. Potrebno je da dostave i potpisan i skeniran zahtev, kao i obrazloženje zahteva u MS Word-u.

Ustanove i subjekti su za prijavljene zaposlene dužni da uplate pretplatne karte za prevoz za tekući mesec (“bus plus”), kao i da obezbede radne naloge posebno za svaki dan, odnosno na dnevnom nivou.

Gradsko saobraćajno “Novi Sad” neće do daljeg uvoditi vanredne polaske za zaposlene, već će u dogovoru sa poslodavcima sa teritorije Novog Sada organizovati autobuski prevoz za odlazak i povratak njihovih radnika sa posla. “Potrebno je da poslodavci na email gspns@gspns.rs pošalju nadležnima u JGSP „Novi Sad“ prevozne zahteve za svoje zaposlene, kako bi mogao da se organizuje prevoz u skladu sa trenutnim okolnostima i mogućnostima”, navedeno je u saopštenju.

GSP Beograd
Foto: Srbija Danas

Ministar Đorđević upozorava poslodavce da ne otpuštaju

"...radnici ne mogu da budu poslati na neplaćeno, ukoliko se ne slože sa tim..."

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ponovo je apelovao na poslodavce da ne otpuštaju radnike tokom vanrednog stanja, a najavljuje ujedno i da će se objaviti lista onih koji su to ipak uradili. On je rekao da već ima prijava zbog otpuštanja, te da će Inspektorat rada na osnovu tih prijava proveravati gde su radnici nezakonito otpušteni.

“Postoje zakonski vidovi kako da se rad dovede u zakonski okvir, plaćeno odsustvo, smenski rad, rad od kuće, ali radnici ne mogu da budu poslati na neplaćeno, ukoliko se ne slože sa tim”, kaže on i dodaje da prekid rada mora da bude sporazuman, bez obzira da li je reč o stalno zaposlenima ili ugovorcima.

Đorđević je apelovao na sve one koji su u samoizolaciji da uzmu rešenje od Ministarstva ili MUP-a, da imaju papir, što zbog zloupotrebe onih koji ne žele da rade, što zbog toga da poslodavci ne zloupotrebe i daju im otkaz.

U Bajmoku proizvodnja sredstava za dezinfekciju

U Bajmoku je počela proizvodnja sredstava za dezinfekciju javnih površina i objekata, natrijum-hipohlorita. Taj rastvor Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kao najefikasniji u uništavanju virusa korona.

Proizvodi se u prostorijama kompanije Lukas koja je gradu besplatno ustupila pogon, dok je firma Alex Engineering & Construction donirala mašine.

Alex je ustupila dva nova uređaja koja dnevno proizvode 1.000 litara natrijum-hipohlorita.

Rastvor, koji je inače skup, besplatno će dobijati domovi zdravlja, vrtići, pijace i druge javne ustanove u Subotici, zahvaljujući lokalnoj samoupravi.

dezinfekcija ilustracija
Ilustracija Foto: EPA-EFE/Andrzej Grygiel

OECD: Biće potrebne godine da se svet oporavi od pandemije

Svetu će biti potrebne godine da se oporavi od pandemije virusa korona, poručili su iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Kako je generalni sekretar Angel Gurija rekao za Bi-Bi-Si, šok je već sada veći od poslednje globalne finasijske krize.

Gurija je ocenio da se zemlje neće brzo oporaviti, a OECD je pozvala vlade da izmene propise o trošenju kako bi ubrzale proces testiranja i lečenja.

Prvobitna procena da bi širenje virusa moglo da prepolovi globalni privredni rast na 1,5 odsto, sada je previše pozitivna. Upozorava da će mnoge od najvećih svetskih ekonomija ući u recesiju u narednim mesecima, a globalni privredni rast će u 2020. biti nizak ove godine, a oporavak dug.

Nemci usvojili paket mera za pomoć privredi

Nemačka vlada je usvojila paket mera pomoći privredi i za spasavanje radnih mesta, koji predviđa novo zaduživanje u visini od oko 156 milijardi evra.

Paket mera vredan je vredan oko 750 milijardi evra za ublažavanje štete u najvećoj evropskoj privredi izazvane pandemijom koronavirusa, pri čemu Berlin namerava da se zaduži prvi put od 2013. godine. Budžet savezne vlade će biti povećan za 156 milijardi evra putem novog zaduživanja, što ukazuje na odlučnost Berlina da upotrebi sva sredstva u borbi protiv negativnih efekata epidemije.

Vlada očekuje da će pandemija gurnuti nemačku ekonomiju u recesiju. Kako poručuju, Vlada želi da pruži pomocć kompanijama što je pre moguće.

Nemačka vlada je usvojila nacrt zakona kojim se predviđa da fond za ekonomsku stabilnost (VSF) dobije sredstva u vrednosti do 100 milijardi evra, koja može koristiti za preuzimanje direktnih udela u kapitalu kompanija kao način da se spreče strane akvizicije. Paket uključuje i dodatnih 100 milijardi evra kredita razvojnoj banci KfW iza davanje pozajmica preduzećima čije poslovanje posrće zbog pandemije. Vlada će dati garancije KfW banci na dug po osnovu zajmova koje bude odobrila u iznosu od 200 milijardi evra. To znači da bi ukupni novi neto dug ove godine mogao da poraste do 356 milijardi evra, u zavisnosti od toga koliko kompanija bude koristilo ove alate.

Mimo toga, fond za stabilnost će davati garancije za kredite u vrednosti 400 milijardi evra, kako bi se obezbedio rizik od neizmirivanja korporativnih dugova , čime obim celog vladinog paketa dostiže iznos od 750 milijardi evra.

NBS: Podrška bankama kroz aukcije hartija od vrednosti

Narodna banka Srbije će 24. marta organizovati dve aukcije repo kupovine dinarskih hartija od vrednosti, sa rokovima dospeća transakcija od sedam dana i tri meseca, po kamatnoj stopi od 0,75 odsto na obe ročnosti.

Centralna banka ističe da ove aukcije predstavljaju još jedan vid podrške domaćem finansijskom sistemu i domaćoj ekonomiji u uslovima širenja virusa korona.

Pored dodatne svop aukcije kupovine deviza, banke će na raspolaganju imati još jednu mogućnost za pribavljanje neophodne dinarske likvidnosti. Organizovanjem ove dve vrste aukcija (repo kupovina hartija i svop kupovina deviza) olakšava se upravljanje likvidnošću banaka, s obzirom da će do potrebnih dinarskih sredstava moći da dođu i na osnovu dinarskih državnih hartija od vrednosti (repo aukcije) i na osnovu deviza (devizne svop aukcije), koje bi služile kao sredstva obezbeđenja u navedenim transakcijama sa NBS.

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.