Nemačka podrška evropskom putu Srbije

Zigmar Gabriel: „Došao sam da podržim evropski put Srbije i dodatno jačanje privrednog partnerstva dve zemlje“.

27. novembar 2014

Nemačka podrška evropskom putu Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel otvorili su sednicu Poslovnog saveta Srbije i Nemačke, čiji je cilj unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje i izrazili uverenje da će strukturne reforme u Srbiji doprineti njenom razvoju i dolasku novih nemačkih investicija.

Premijer Vučić izjavio je u uvodnom obraćanju da je Nemačka najznačajniji privredni i politički partner Srbije i poručio da će naša država nastaviti sa strukturnim reformama, što će, kako je ocenio, dovesti još više nemačkih privrednika koji će u Srbiji moći da se osećaju kao kod svoje kuće. Vučić je podsetio da je Srbija usvojila 16 zakona koji “prvi put u srpskoj istoriji stvaraju moderne okvire za razvoj države”, poput zakona o radu, stečaju, privatizaciji, i da je pred usvajanjem još pet.

– Pokrenuli smo najsveobuhvatniji program fiskalne konsolidacije koji je, osim po obimu, specifičan, jer mi smo jedina zemlja na kontinentu, a nesumnjivo jedina u jugoistočnoj Evropi, koja teške mere štednje u javnom sektoru preduzima u ovakvom trenutku bez ičijeg ultimatuma, zato što smatra da je važno da se obori fiskalni deficit i spusti javni dug – rekao je Vučić.

Srpski premijer izrazio je zadovoljstvo što će radne grupe dve zemlje za energetiku, poljoprivredu, unapređenje saobraćajne infrasturkure, investicije i turizam moći da razgovaraju o konkretnim modelima saradnje, njenom jačanju i privlačenju jos investitora.

– Drago mi je što će ministri privrede razmeniti zvanične note o osnivanju Nemačko-srpske privredne komore, institucije koja Srbiju još jasnije stavlja na mapu potencijalnih destinacija za nemačke investitore, za koje je važna vest da imaju sigurnost ulaganja u Srbiju – rekao je Vučić.
NEMAČKI INVESTITORI ŽELE DA ULAŽU U SRBIJU

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel izjavio je da su nemački privrednici zainteresovani da šire investicije u Srbiji i istakao da je, uprkos kratkom roku u kojem je organizovana poseta Beogradu, veliki broj novih potencijalnih investitora iz Nemačke pokazao veliku zainteresovanost za Srbiju.

Pomenuvši da su nemačka srednja preduzeća glavni investitori u Srbiji, Gabrijel je objasnio da ona već decenijama predstavljaju okosnicu razvoja Nemačke.

– Iskustvo s nemačkim srednjim preduzećima pokazuju da gde ona odu tu i ostanu – rekao je Gabrijel, koji je i ministar privrede. On je ponovio da Berlin podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasio da je Srbiji i zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali da su Srbija i zapadni Balkan jednako potrebni Uniji.

– Srbija je posebno značajna jer je najveća i ne sme da bude prepuštena samoj sebi – rekao je Gabrijel.

Prema njegovim rečima, saradnja u regionu je izuzetno značajna. Evropska unija, kako je Gabrijel rekao, želi trajno da doprinese blagostanju i miru na kontinentu i „da ljudi više nikada ne nalaze smisao u sukobu sa susedima, već u saradnji“. Ocenio je i da gde EU nije prisutna nema dovoljno podsticaja za mir i da stoga evropske integracije nemaju alternativu.
HRABROST ZA NEPOPULARNE POTEZE

Predsednik Odbora nemačke privrede za Istok Ekhard Kordes pohvalio je Vladu Srbije zbog hrabrosti da preduzme nepopularne korake, u vidu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i naglasio da konsolidacija budžeta predstavlja važan signal za investitore.

Kordes je ukazao i na značaj primene zakona i ocenio da je potrebna ogromna snaga da se želje državnog vrha prenesu na niže nivoe koji treba da ih sprovedu u delo.

Predsednik nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger rekao je da je Srbija za nemačke investitore treća najatraktivnija zemlja u istočnoj i centralnoj Evropi, posle Poljske i Estonije, članica Evropske unije.

Nemačka preduzeća su, kako je rekao, veoma zadovoljna dobro obrazovanom i motivisanom radnom snagom, ali jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju u Srbiji jeste glomazna i nedovoljno efikasna javna uprava.

Osnivanju Nemačko – srpske privredne komore prisustvovale su ugledne zvanice iz svih oblasti političkog, privrednog i društvenog života Srbije, među kojima je bio i predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros. Posetu vicekancelara Zigmara Gabrijela, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Beogradu, pratilo je oko 40 nemačkih biznismena.

Napisao Senat

Ostavite komentar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.