Senat privrede Srbije u saradnji sa Senatom privrede Austrije osnovao je u Pančevu Savet za poljoprivredu sa ciljem da Vladi Srbije i drugim insitutucijama predlaže mere koje će doprineti razvoju poljoprivrede.

24. septembar 2014

Osnovan Savet za poljoprivredu Senata privrede Srbije

Savet za poljoprivredu ima 9 članova među kojima su istaknuti stručnjaci i privrednici – prof. dr Dragan Glamočić, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Evica Mihaljevic, predsednica Asocijacije voćara i povrtara „Plodovi Srbije“, dipl. ecc. Jozef Gašparovski, predsednik Udruženja „Zdravo Organik”, organizator Foruma o organskoj proizvodnji i direktor fabrike za preradu organskog voća i povrća u Selenči, Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika, Sremska Mitrovica, Milan Prostran, agroekonomski analitičar, dr Vukosav Saković, direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žito Srbije”, dipl. inž. Zoran Stepanović, direktor Zemljoradničke zadruge Valjevo, Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i dr Svetlana Balešević-Tubić, generalni sekretar Semenarske asocijacije.

„Formiranjem Saveta za poljoprivredu želeli smo da okupimo preduzeća u Srbiji koja se bave ovom delatnošću kako bi zajedničkim radom i povezivanjem sa partnerima u Austriji radili na promociji srpskih proizvoda, a samim tim i na unapređenju izvoza „, izjavio je predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da „Srbija može da ponudi saradnju u investicijama, gradnji prerađivačkih kapaciteta u oblasti voćarstva i povrtarstva, prerade žitarica, saradnju pri izvozu na istočna tržišta jer je Austrija posebno zainteresovana za naše kapacitete u proizvodnji šećera, ulja i industriju skroba“.

Predsednik Saveta poljoprivrede i bivši ministar poljoprivrede Dragan Glamočić istakao je da „Srbija nudi kapacitete za uslužni tov 100 hiljada junadi i proizvodnju mesa, te da postoji mogućnost investiranja u proizvodnju sitne mehanizacije“.

Na skupu je ocenjeno da je austrijska poljoprivreda i prehrambena industrija komplementarna srpskoj, te da od njih Srbija može preuzeti dragocena iskustva. Komentarišući najavljeno ukidanje subvencija krupnim poljoprivrednim proizvođačima članovi Saveta ocenili su i da je takva mera nužna.

„Premijer je najavio da će se usresrediti na mala poljoprivredna gazdinstva koja su u najtežoj situaciji, a veliki mogu i sami da se izbore na tržištu. U narednom periodu nizom poteza u agrarnoj politici to će biti detaljno definisano“, dodao je Glamočić.

Pred poljoprivredom i prehrambenom industrijom Srbije je period restrukturiranja i traženja modela koji će omogućiti napredak kroz nove tehnologije, investicije i povećanje konkurentnosti, kako bi ovaj sektor zaista postao okosnica razvoja Srbije – zaključili su članovi Saveta za poljoprivredu.

ČLANOVI SAVETA ZA POLJOPRIVREDU SENATA PRIVREDE SRBIJE

1. prof. dr Dragan Glamočić – bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije;
2. Evica Mihaljevic – predsednica Asocijacije voćara i povrtara „Plodovi Srbije“;
3. dipl. ecc. Jozef Gašparovski – predsednik Udruženja „Zdravo Organik”, organizator Foruma o organskoj proizvodnji i direktor fabrike za preradu organskog voća i povrća u Selenči;
4. Zlatan Đurić – predsednik Unije poljoprivrednika, Sremska Mitrovica;
5. Milan Prostran – agroekonomski analitičar;
6. dr Vukosav Saković – direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žito Srbije”;
7. dipl. inž. Zoran Stepanović – direktor Zemljoradničke zadruge Valjevo;
8. Nikola Mihailović – predsednik Zadružnog saveza Srbije;
9. dr Svetlana Balešević-Tubić – generalni sekretar Semenarske asocijacije.

Napisao Senat

Ostavite komentar
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.