Senat privrede Srbije osnovan je 26.02.2014. godine u Beogradu od strane Senata privrede Austrije sa ciljem unapređenja privredne saradnje Srbije sa ostalim članicama Evropske unije i privlačenja investicija iz tih zemalja.

26. februar 2014

PRIVREDA TO SMO MI!

Osnovan Senat privrede Srbije

Na svečanoj osnivačkoj konferenciji održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS), „Poslovni most Srbija – Austrija-Evropa“, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije sadašnji premijer Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija preduzeti hitne, neophodne i sveobuhvatne reforme i urediti ekonomski ambijent, ističući da je, uz održavanje političke stabilnosti, potpuno siguran da će Srbija u tome imati dodatnu podršku Austrije.

Vučić je najavio da će do kraja juna 2014. godine biti doneti sistemski zakoni koji će na drugačiji način urediti ekonomski ambijent.

„Ne smemo da se zadovoljavamo malim ciljevima“, rekao je Vučić privrednicima i poručio im da razvijaju svoje firme i kompanije. „Austrija je daleko ispred Srbije i ne treba da se stidimo i da ne mislimo da je u pitanju intelektualna svojina. Sve ono što su doneli, a pokazuje rezultate možemo da prepišemo, a jedino nam nedostaje da budemo disciplinovani i marljivi kao što su Austrijanci“, kaže Vučić.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc je naglasio da dve zemlje ne povezuje samo zajednička istorija, već kulturne, privredne i ljudske veze. Istakavši da su borba protiv korupcije i vladavina prava izuzetno važni i da čak i Austrija koja stalno teži reformama može da nauči nešto iz duha koji je prisutan u Srbiji, Kurc je rekao da su to preduslovi za modernu državu, ali i da su, isto tako, neophodni preduzetnicima za uspešan rad.

Šef diplomatije Austrije konstatovao je da u politici često zaostajemo u odnosu za privredu, koja „često odrađuje pionirski posao“, zbog čega, kako je rekao, razmena između Srbije i Austrije može da nas podstakne.

On je rekao da Austrija podržava Srbiju na putu ka EU, ali ne samo rečima i razgovorima u Briselu već i konkretnim projektima koji obezbeđuju reforme.

Šef tima za pregovore o članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU) Tanja Miščević rekla je da Austrija pomaže Srbiji kroz projekte i u ispunjavanju evropskih standarda u oblasti poljoprivrede, bezbednosti hrane i proizvoda, a posebno u oblasti energetike.

Nekadašnji vicekancelar Austrije i predsednik Senata privrede Austrije Erhard Busek rekao je da jeAustrijska agencija za razvoj obezbedila 1,9 miliona evra za podršku projektima u Srbiji. Busek je naglasio da se od srpskog novoformiranog Senata očekuje da formuliše teme i pitanja za koje je u Srbiji potrebna austrijska podrška. Nemojte ih prepuštati isključivio politici, koja nije kadra sama sve da obezbedi, nek se uključi privreda u taj proces, poručio je Busek. On je, na kraju, izlaganja rekao: „Zaboravite prošlost, okrenite se budućnosti“ i dodao da je optimista u pogledu Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros je objasnio da će Senat privrede funkcionisati kao jedno telo (Senat u Beogradu i Senat u Beču) tako što će se određeni interesi preduzeća, članica Senata, povezivati i ostvarivati poslove. Gros je kazao da je osnivanje Senata velika šansa za Srbiju i Austriju, jer su Srbiji potrebni razvoj i nova radna mesta, a austrijska preduzeća tu igraju veliku ulogu.

„Senat privrede se u svom radu rukovodi idejom zajedničkog, ali i opšteg interesa u unapređivanju privrednih odnosa Srbije i Austrije“, kazao je Gros podsetivši da je Austrija najveći strani investitor u Srbiji sa investicijama od 2,9 milijardi evra, a da se godišnji obim trgovinske razmene dve zemlje procenjuje na 800 miliona evra.

Nakon prezentacije Senata privrede Srbije u Beogradu tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije a sadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc proglašeni su počasnim članovima Senata privrede Austrije i Srbije.

Vučiću je uručeno počasno članstvo u Senatu privrede Austrije, koji je inicirao osnivanje Senata privrede Srbije, dok su austrijski ministar Sebastijan Kurc i predsednik Senata privrede Austrije Erhard Busek postali počasni članovi srpskog senata.

Napisao Senat

Ostavite komentar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.