Volgang Petrič

Predsednik Maršal plan Fondacije u Austriji Volfgang Petrič ocenio je da Srbija, kao najveća zemlja regiona, mora da uloži dodatne napore da postane članica EU.

Pažnja Unije se sada preusmerava na unutrašnja pitanja, pa bi jugoistočna Evropa mogla dobiti veći značaj u svemu tome. On smatra da Bregzit ne znači ništa dobro za proces proširenja i poručuje da bi EU trebalo povlašćeno da tretira zemlje koje žele da pristupe, a ne da se bavi samo onima koje hoće da istupe.

„Bregzit za jugoistočnu Evropu, a posebno Srbiju nije ništa dobro. Srbiji je sada potrebna podrška EU, ali i Velike Britanije. Između Beograda i Londona postojao je istorijski pozitivni odnos, a i Velika Britanija je bila zemlja koja je podržavala širenje Unije. U tom kontekstu biće teže“, smatra on. Petrič, ipak očekuje da će nova poglavlja biti otvorena, da će se shvatiti da oni koji žele u EU treba da dobiju povlašćen tretman. Ukoliko se to učini na ispravan način onda će pregovori sa Srbijom dobiti novi impuls, uveren je.

 

Napisao Senat

Ostavite komentar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.