Poštovani članovi,

Uvaženi privrednici,

I svi zainteresovani za naše aktivnosti ili podršku,

Senat privrede Srbije želi da vas obavesti da je svima na raspolaganju i spreman da pruži podršku i u ovom vremenu krize izazvane pandemijom virusa Covid 19.

Obaveštavaćemo vas putem našeg portala o najvažnijim događajima vezano za Korona virus, propisanu podršku privredi, predloge za oporavak, kao i o svim drugim relevantnim informacijama vezano za pandemiju.

Ukoliko imate svoje predloge, molimo vas da ih pošaljete na e-mail: office@senat-srbija.rs.

S poštovanjem,

Danilo Marić
Predsednik Senata privrede Srbije

 

Vanredno stanje i zabrana kretanja zbog Korona virusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje, a od sinoć i zabranu kretanja u periodu od 20.00 časova do 05 časova ujutro, koja će važiti za sva lica, bilo kojeg starosnog doba.

Nova mera se tiče svih građana, izuzev starijih od 65 godina, koji uopšte ne smeju na ulice, i znači da niko ne može da bude u tom vremenskom periodu na ulici, sem nadležnih i to samo onih koji su na zadatku ili imaju radnu obavezu u trećoj smeni. Za kompanije koje su poslovanje organizovale smenski, ovo ne mora, ali može da menja situaciju, budući da će poslodavac morati imati u vidu i vreme potrebno za povratak zaposlenog kući do 20 časova.

Predsednik Vučić je izjavio da će radnici i dalje ići na posao, naročito oni koji rade u proizvodnji, jer će za njih biti obezbeđeni posebni autobusi.

Vlasti su najavile da će sve autobuske i vozne linije biti ukinute, odnosno da neće biti ni redovnog gradskog niti međugradskog prevoza, kako bi se sprečilo širenje Korona virusa.

Korona virus

SES traži da poslodavci ne otpuštaju zaposlene tokom vanrednog stanja

Nakon što je održana sednica Socio-ekonomskog saveta, predstavnici Unije poslodavaca i sindikata su tražili od vlasnika kompanija da se tokom vanrednog stanja radnici ne otpuštaju i da im se ne smanjuju plate.

Na SES je rečeno da će, zbog ove situacije češće zasedati, a odlučeno je i da će prava rešenja u narednom periodu donositi Vlada Srbije uz konsultacije sa poslodavcima i sindikatima.

“Poslodavci su insistirali, a ministar finansija Siniša Mali i državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović su nam potvrdili da smo u pravu i da će voditi računa o tome da se ne prave izuzeci kada su u pitanju mere podrške privredi, nego da budu jednake za velike i male, javne i privatne kompanije”, kažu poslodavci.

SES traži da poslodavci ne otpuštaju tokom vanrednog stanja

Bez nižih plata za rad od kuće

Ministar rada Zoran Đorđević poručio je poslodavcima da organizuju rad u smenama, obezbede higijensku sigurnost objekta, organizuju sastanke elektronskim putem, kao i da odlože službena putovanja.

Za zaposlene koji dele radni prostor ili su u kontaktu sa drugim ljudima, potrebno je obezbediti zaštitnu opremu. Ministar je još rekao da svi koji se nalaze u samoizolaciji, po važećim propisima na bolovanju, na plaćenom odsustvu ili ako mogu nesmetano da rade iste poslove kao i da su u firmi, imaju pravo na punu platu.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenjuje da postoji realna opasnost da pojedini radnici budu otpušteni u ovom period. Zato je rekao da se mora voditi računa o tome da zaposleni koji rade od kuće imaju isti iznos zarade kao i dok su odlazili na radno mesto, dok oni koji rade po ugovoru moraju da računaju na to da će im ugovori biti produživani tokom vanrednog stanja.

Orbović ističe da nije prihvatljivo da se bilo koji građanin nađe u situaciji da dobije otkaz i da traži posao kako bi preživeo. Dodaje da se posebno mora voditi računa i o privredi, da bi se nakon ovog stanja vratila u normalne aktivnosti.

 

NBS uvela moratorijum  na kredite

Narodna banka Srbije je, na vanrednoj sednici Izvršnog odbora, usvojila odluke kojima se propisuje moratorijum u otplati kredita, odnosno zastoj u otplati obaveza dužnika.

Moratorijum podrazumeva da se obaveze odlažu 90 dana od kad je uvedeno vanredno stanje u državi. Banke u tom periodu neće obračunavati zateznu kamatu, niti će pokretati izvršenje. Sa druge strane, oni koji žele, mogu da nastave da uredno isplaćuju kredit. Moratorijum važi za sve – za građane, privredu, preduzetnike, poljoprivredna gazdinstva.

Banke I lizing kuće su u obavezi da obaveštenje o moratorijumu objave na svojim internet sajtovima. Ukoliko klijent u roku od 10 dana nakon toga ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez obaveze odlaska u banku.

Narodna banka Srbije

NALED-ov predlog mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta zbog Korona virusa

  1. Privremeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade ili uvođenje mogućnosti odloženog plaćanja svih dažbina u vezi sa zaradama, bez zaračunavanja kamata, za preduzetnike, mikro i MSP sektor i/ili za najugroženije sektore u zavisnosti od rezultata analize uticaja pandemije na privredu;
  2. U saradnji sa bankarskim sektorom, uz obezbeđivanje dodatnih sredstava iz budžeta Republike Srbije, omogućiti privredi pristup jefitnim ili beskamatnim kreditima za obezbeđivanje likvidnosti i refinansiranje obaveza, uz mogućnost odobravanja grejs perioda za otplatu novih pozajmica;
  3. Za kompanije i preduzetnike koje posluju u najosetljivijim sektorima i beleže značajan pad prihoda, kao i za pojedince koji su ostali bez posla, obezbediti jednokratnu finansijsku podršku i/ili uvesti moratorijum u trajanju od najmanje tri meseca na otplatu kredita bankama i svih dažbina državi;
  4. Sprečiti rast cena kroz odgovarajući sistem korišćenja robnih rezervi i pojačan inspekcijski nadzor uz uvođenje kontakt centra za građane i privredu;
  5. Proširiti meru oslobođenja od poreza i doprinosa na zarade u prvoj godini poslovanja na preduzetnike paušalce, kako bi se podstaklo samozapošljavanje;
  6. Proširiti obuhvat propisa koji reguliše pojednostavljeno / elektronsko angažovanje sezonskih radnika na sektore koji su posebno skloni fluktuacijama (poput turizma), i privremene poslove koji će biti posebno aktuelni za vreme trajanje epidemije (pomoć u kući, kurirski poslovi, čuvanje dece i dr.);
  7. Stimulisati bezgotovinsko plaćanje kroz kanale javnog informisanja i eventualno smanjenje / povraćaj dela PDV-a u slučaju plaćanja karticama kao meru smanjenja širenja epidemije, ali i meru kojom se održavaju legalni tokovi ekonomije;
  8. Uvesti javne radove kao meru podsticanja zapošljavanja ranjivih grupa i podsticanja lokalnog ekonomskog razvoja;
  9. Uvesti produženo porodiljsko odsustvo i vaučere za angažovanje pomoći u kući oko čuvanja dece, kako bi se zaposleni roditelji nosili sa zatvaranjem škola;
  10. Uspostaviti poseban fond za finansijsku podršku lokalnim samoupravama / regionima čije su stanovništvo i privreda najviše pogođeni epidemijom.

Napomena: Preliminarni predlozi koji zahtevaju izradu analize efekata

NALED

EU: Recesija u 2020

Evropska unija predviđa recesiju za 2020. godinu, rekao je danas evropski komesar zadužen za unutrašnje tržište, Tijeri Breton.

Prema njegovim rečima, globalni uticaj korona virusa na evropski rast biće između dva i 2,5 odsto.

“Pre krize predviđen rast bio je oko 1,4 odsto za ceo kontinent. Mislimo da ćemo imati uticaj između dva i 2,5 odsto na taj rast”, rekao je Breton za portal BFM Biznis (BFM Business).

On je rekao da će evropske zemlje poštovati propise evropskog pakta stabilnosti za suočavanje sa krizom i pomenuo mogućnost za evropski plan obnove u dato vreme.

Evropski komesar zadužen za unutrašnje tržište Tijeri Breton

Written by Senat

Leave a Comment
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.