Senat privrede Srbije i Srpska asocijacija menadžera (SAM) potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji u cilju povezivanja srpskih, austrijskih i nemačkih privrednika, podizanja konkurentnosti kao i podsticanja investicija i izvoza.

12. novembar 2014

Potpisan Memorandum o saradnji između Senata privrede Srbije i Srpske asocijacije menadžera

Dokument su potpisali predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije, Ivan Gros i predsednik SAM-a, Milan Petrović.

Gros je izjavio da će potpisivanje Memoranduma doprineti poboljšanju privredne klime u Srbiji i stvaranju novih poslovnih prilika, jer je uz Austriju i Nemačka zainteresovana za ulaganja.

„Senatu privrede Srbije predstavlja čast da sarađuje sa SAM, jer je ta asocijacija nosilac kreativne privrede u Srbiji. Ovakva kooperacija će omogućiti još ofanzivniji izlazak iz okvira Srbije i prepoznatljivost na međjunarodnom tržištu, kako malih i srednjih, tako i većih preduzeća“.

Petrović je izjavio da je „saradnja sa Nemačkom od ključnog značaja za Srbiju, jer je poznato da je to vodeća industrijska zemlja u Evropi i samim tim, preduzeća sa nemačkim kapitalom koja posluju u Srbiji, imaju svoj interes da se ti standardi podižu na konkurentan nivo“.

Specijalni gost na potpisivanju Memoranduma između Senata privrede Srbije i SAM je, na poziv Ivana Grosa, bio i predsednika Upravnog odbora Senata privrede Nemačke i Senata privrede Austrije, Diter Herte.

„Dolazak Herte-a je značajan za nas, jer smo mi formirali Senat pod pokroviteljstvom Senata privrede Nemačke i Austrije. To postaje vrlo značajna svetska organizacija, pre svega na prostoru Evrope gde je već formirana, ali i van Evrope, a pokreće se i u SAD i u Kini“, ističe Gros i dodaje da je „cilj Senata neposredno učešće preduzeća u organizaciji kojima se daje mogućnost da se povežu na svetskom tržištu“.
Gros: Nemačke firme zainteresovane da sarađuju sa Srbijom

„Strateški odnos sa Nemačkom je uspostavljen a određene nemačke kompanije su zainteresovane za povezivanje sa srpskom privredom“, izjavio je predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije, Ivan Gros.

„Videli ste da u poslednjih godinu dana nemačke kompanije više dolaze u Srbiju nego što su dolazile u prethodnih 10 godina. To znači da je uspostavljen strateški odnos sa Nemačkom, pre svega sa državom, ali i sa privredom. Određene kompanije su izrazile interes za povezivanje sa srpskom privredom. Nije slučajno što oko 300 kompanija iz Nemačke imaju sedište u Srbiji i njih oko 400 iz Austrije. To je već dobar znak da je veliki interes za dolazak u Srbiju“, naglasio je Gros.

Srbija mora biti spremna da, kako kaže, racionalno pripremi uslove da investitor koji dolazi nema velikih prepreka i da se projekti realizuju u razumnom roku. „Ako dobra volja postoji, Srbija mora da osigura maksimalne uslove da se projekti realizuju. Vidim nastojanja, ali mora da se osigura da ne ostane samo na tome, već da se investitorima da sigurnost da neće dugo da čekaju, pa i ako čekaju da će moći da realizuju investiciju u razumnom roku“, naglašava Gros.

Plan Senata privrede Srbije je da se uspostavi dobru vezu sa svim delovima društva u Srbiji, objašnjava Gros i dodaje da očekuje i veliku podršku vlade, ali i drugih asocijacija. On je rekao da je ambicija Senata da okupi ugledne ljude i firme da pomognu da se Srbija što bolje uključi na međunarodno tržište.

„Senat privrede Srbije deluje tek pet meseci, ali smo postigli značajne korake u boljoj organizaciji i okupljamo mala, srednja i velika preduzeća koja imaju interes da se međusobno povezuju. Naš je interes da se povežu pre svega sa austrijskim i nemačkim tržištem, mi ćemo najviše raditi na privlačenju investitora iz ovih zemalja“, poručuje Gros. Prema njegovim rečima, za četiri meseca, koliko ima od osnivanja, Senat već ima 40 članica, a cilj je da ih sledeće godine bude oko 100. „Želimo da poboljšamo izvozni nivo srpske privrede, da okupimo izvoznike bez obzira da li su mala ili srednja preduzeća, da li su porodične firme, a naročito želimo da pokrenemo pitanje strateškog partnerstva“, naveo je Gros.

Ocenjujući da mala i srednja preduzeća itekako vape za strateškim partnerstvom, on je ukazao da su nove tehnologije, znanje i slično, jako važni za napredak takvih firmi i da u oskudici sredstava članstvo u Senatu može da im pomogne da dođu do potrebnog novca.

Gros je kazao da se nastoji da se Senati privrede formiraju i u regionu, tako da se pokrije prostor bivše Jugoslavije.
Herte: Tražimo partnere u Nemačkoj za srpsku privredu

Predsednik Upravnog odbora Senata privrede Nemačke i Senata privrede Austrije, Diter Herte rekao je u Beogradu gde je boravio kao gost Senata privrede Srbije da „želi da se informiše za koje privredne grane je posebno zainteresovana Srbija kako bi mogao da pomogne u pronalaženju investitora i partnera u Nemačkoj za srpsku privredu“.

„Senat vidimo kao zajednicu vrednosti i mrežu poverenja. Zato je od velike prednosti biti izabran za člana Senata, jer možete da se oslonite na poverenje, stručnost i ozbiljnost u sklapanju poslova sa preduzećima Senata iz drugih zemalja. Zato želimo da imamo ljude u organizaciji koji preuzmaju društvenu odgovornost, koji žele i poslovnu saradnju sa članovima Senata u drugim zemljama“, rekao je Herte.

On je naveo da Senat Austrije i Nemačke ima servisne kancelarije za podsticanje investicija u oko 50 zemalja. „Tu mrežu nudimo i srpskim privrednicima da budu uspešni u realizaciji svojih poslova“, rekao je Herte i dodao da ga raduje što je na inicijativu Senata privrede Austrije nastao Senat privrede Srbije.

Napisao Senat

Ostavite komentar
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.