Predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Radovan Mijatović rekao je da je prvo i osnovno što je potrebno da privreda bude stabilna, jeste da ona ima predvidive uslove privređivanja.

„Predvidivost je ključna, jer, kako ćete računati kalkulaciju za proizvod ako ne znate kolika će biti cena prevoza, putarine, struje… Sve se to kalkuliše u krajnju cenu proizvoda. Ako te stvari nisu predvidive, ne mogu da ohrabre male preduzetnike da ulaze u biznis“, rekao je Mijatović.

On je poručio da je neophodno podsticati male preduzetnike da hrabrije ulaze u biznis, i to tako što će im se pomoći da prevaziđu početne probleme. Jedan od problema kad mali počinju, jeste i dobijanje kredita od banke.

„Ako se mali preduzetnik pojavi pred bankom, službenici mu traže stotine garancija, a on samo ima ideju. Japan, Nemačka, Švajcarska se ne bi razvili da je tako bilo i kod njih“, rekao je Mijatović.

On je skrenuo pažnju na, kako je kazao, najvažniju stvar – sistem obrazovanja.

„Od obrazovanja sve potiče i tu bi trebalo malo više pažnje obratiti. Imamo neiskorišćenih kapaciteta“, rekao je Mijatović.

 

Napisao Senat

Ostavite komentar
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.