Vučić u Beču: Unapređenje srpsko-austrijske saradnje

„Zahvaljujem se Austriji na podršci koju nam pruža u procesu pridruživanja Evropskoj uniji jer evropski put je jedini moguć put za Srbiju“, poručio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u Beču.

04. jun 2014

Vučić u Beču: Unapređenje srpsko-austrijske saradnje

Tokom jednodnevne posete, Vučić se sastao sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom sa kojim je razgovarao o ekonomskim reformama u Srbiji, pregovorima Beograda sa Prištinom, saradnji u regionu i situaciji u Srbiji nakon poplava. Premijer Vučić je naglasio da Srbija ima dobru saradnju sa zemljama u regionu i da predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu.

„Imamo dobre odnose sa komšijama i oni su ojačani nakon poplava koje su zadesile region. „, naglasio je Vučić. Predsednik Fišer čestitao je premijeru Vučiću izborni rezultat i imenovanje na novu funkciju i pozdravio napredak u procesu pregovora Beograda i Prištine, naglasivši da je to pokazalo da je dijalog moguć.

Vučić se ranije sastao s vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom. On je rekao da je ekonomska saradnja Srbije i Austrije dobra, ali da postoji prostor za unapređenje tih odnosa. Austrija će ubediti svoje evropske partnere da prihvate Srbiju u najkraćem mogućem periodu, kaže Špindeleger.

„Učinićemo sve da se stvore bolji uslovi za poslovanje stranih investitora“, istakao je Vučić i zamolio austrijskog kolegu da privrednicima ove zemlje Srbiju predstavi kao dobru zemlju za strana ulaganja, naglasivši da Srbija sprema pakete poreskih olakšica koje će ponuditi stranim investitorima kako bi poboljšala poslovnu klimu.

Vicekancelar Austrije naglasio je da vremenske nepogode pogađaju ceo region i da zato Austrija saoseća sa Srbijom i da zbog toga mora i želi da pomogne. Špindeleger je, govoreći o ekonomskim odnosima dveju zemalja, istakao da će preporučiti austrijskim investitorima da pojačaju svoja ulaganja u Srbiju. Naglasio je i da su predstavnici Evropske unije zadovoljni onim što je Srbija postigla u procesu pridruživanja i da će Austrija ubediti svoje evropske partnere da prihvate Srbiju u najkraćem mogućem periodu.

Potrebna evropska solidarnost i pomoć

Premijer Vučić je izjavio da je Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona pogođenim poplavama, potrebna evropska solidarnost i pomoć.

On je naglasio da Srbija nema ništa protiv da nastupa zajedno sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom u traženju pomoći i solidarnosti od EU.

„Mogu reći da su posledice poplava veoma teške, posebno po energetski sektor, putnu i železničku infrastrukturu. Poljoprivreda je teško pogođena“, naglasio je on.

Vučić je rekao da će štetu Srbija proceniti zajedno sa međunarodnim organizacijama, jer želi da bude realna, ali je dodao da je prva procena EBRD polazila od toga da je visina štete oko dve milijarde evra, što je, kako je konstatovao, ogromna svota po Srbiju.

Zahvaljujući se na dosadašnjoj pomoći Austrije, Vučić je rekao da su nam sada potrebni aparati za sušenje kuća, i druga specifična podrška, o čemu je razgovarao sa Špindelegerom.

On je podsetio da je Austrija uputila veoma veliku finansijsku pomoć, „jedna od većih donacija koje smo dobili od država širom sveta“.

„Nećemo moći sami. Potrebna je evropska pomoć i solidarnost. Nadam se da možemo računati na to“, istakao je Vučić.

Zapadni Balkan prioritet za Austriju

Vučićev domaćin bio je i ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, koji je ocenio da su on i austrijski privrednici zadivljeni odlučnošću premijera u sprovođenju reformi i težnji da se stvori što povoljnija investiciona klima.

Kako je naglasio, posebno ga raduje to što je Vučić odlučio da Austrija bude prva zemlja -članica EU koju će posetiti, dodavši da je to za Beč „divan signal“.

On je naglasio da će njegova zemlja i dalje pružati podršku Srbiji oko saniranja posledica poplava i dodao da je Zapadni Balkan prioritet za Austriju.

Austrijski šef diplomatije je Vučiću čestitao na izvrsnom izbornom rezultatu od 48,5 odsto osvojenih glasova, istakavši da je to više nego impresivno i potvrda ne samo dotadašnjeg rada, već i dokaz da građani Srbije podržavaju reformske mere koje želi da sprovede.

On se posebno zahvalio Vučiću na vremenu koje je odvojio za razgovor sa predstavnicima velikih austrijskih kompanija, dodavši da su on i austrijski privrednici zadivljeni odlučnošću u vezi reformi i njegovom težnjom da stvori povoljniju investicionu klimu.

Vučić je izrazio veliku zahvalnost Austriji i posebno njenom šefu diplomatije, koji je, kako je rekao, učinio mnogo toga za Srbiju od kada je izabran na mesto ministra. „Tokom istorije nismo često bili na istoj strani, ali mi smo danas tu da to promenimo“, istakao je Vučić. On se posebno zahvalio na pomoći, i političkoj i finansijskoj, koje je Austrija pružila Srbiji tokom poplava.

Radnom ručku Vučića i austrijskog šefa diplomatije prisustvali su i lideri značajnih austrijskih kompanija, a Vučić je rekao da je sa njima imao korisnu diskusiju, dodavši da je od njih dosta toga čuo i da će učiniti sve što može u rešavanju njihovih problema.

„Ponosan sam što imamo tako dobre prijatelje u Beču i nadam se da će austrijski investitori doći u većem broju u Srbiju u narednom periodu“, zaključio je Vučić.

Premijer Srbije je učestvovao i na konferenciji u organizaciji Senata privrede Austrija – Srbija i tom prilikom istakao značaj koji austrijsko tržište ima za Srbiju i još jednom pozvao Austriju da ulaže u Srbiju.

Napisao Senat

Ostavite komentar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.